Milovníci sýra si určitě nenechají tuto lahůdku ujít! Výhodou je, že není žádný problém kozí sýr na trhu sehnat. Můžete samozřejmě zakoupit již u farmářů nebo ve zdravé výživě. Kdo tomuto nepodlehl, může si produkt koupit v klidu v každém supermarketu. Samozřejmě výběr může a nemusí být tak rozmanitý.
Samozřejmě tento typ sýra je chuťově dost rozdílný než klasický sýr kravský, který ochutnal téměř každý z nás. Pro někoho je jeho chuť nesnesitelná a tvrdí, že „ smrdí jako koza“. Pochopitelně sýr je jinak aromatický, protože kozí mléko má také jinou chuť. Avšak některé druhy už tuto vlastnost nemají a komu tato aromatičnost vadí, může zkusit třeba kozí goudu, která je opravdovým požitkem.
Proč kozí sýry jíst?
Nejen, že většinu nás ohromí svou chutí, mají také další výhody. Jednou z nich, že kozí mléko je pro nás lépe stravitelné, tím pádem ani po těchto sýrech nám nebude tolik těžko. Je taktéž dobrým zdrojem vápníku a bílkovin. Sýry tedy nejsou jen dobré, ale i velice zdravé!
Druhy kozích sýrů
· Čerstvé sýry – můžeme zakoupit i v supermarketu a jsou to zejména sýry měkké. U farmářů je můžeme zakoupit taktéž, lahůdkou je např. kozí sýr s vlašskými ořechy nebo pažitkou, tyto výrobky jsou určeny k rychlé konzumaci.
· Měkké sýry – v této kategorii jsou sýry připomínající zrající brie nebo hermelín, ale samozřejmě z kozího mléka. Jejich chuť je celkem podobná, ale většinou jemnější než ty kravské.
· Polotvrdé – mezi ty patří zmiňovaná gouda, ale samozřejmě i další druhy. Vyznačují se hlavně tím, že se dají dobře krájet. Nakrájíte na kostičky a můžete hodovat.
· Tvrdé – k těm patří třeba parmezán, nedá se krájet, spíše se drobí. I kozí parmezán můžeme použít na rizoto či těstoviny.
Pro ty co se ještě nerozhodli, jestli kozí sýr zkusit mám tu poslední velikou výhodu!
K dobrému sýru se kromě zmiňované křupavé bagetky neobejdeme bez sklenice výborného červeného vína!